over

Kunsteducatief project
Kunstvereniging Diepenheim initieert het project ‘network to nature’ om op het snijvlak van kunst, wetenschap en natuur onderzoek te doen. Kunstenaars, wetenschappers en jongeren doen gezamenlijk onderzoek waar we op dit blog verslag van doen.

De jongeren starten met hun artistiek onderzoek naar de plantenwereld in de tuin van herman de vries. Hoe weten planten wat onder en boven is? Hoe kan ik met de plant communiceren? Vanuit dit onderzoeksmateriaal gaan de jongeren een online karakter vormgeven van de plant. Hoe ziet de Instagram feed van een seringenplant eruit? Kun je een make-up tutorial maken voor een struik? En hoe zouden grassprietjes praten op Whats-app? In het online karakter van de planten worden de processen, bijvoorbeeld de groei en de invloed van het weer, op een creatieve manier zichtbaar gemaakt.

Het project vraagt om een vakoverstijgende en onderzoekende houding van de jongeren, een houding die nodig is de huidige maatschappij. Om complexe vraagstukken van vandaag de dag te beantwoorden is de kennis uit verschillende disciplines nodig.

network to nature
Ons onlineleven is onze nieuwe natuur geworden. De menselijke technologieën zijn zo complex geworden dat ze zich gedragen aan als onafhankelijke ecologieën. Computervirussen, de zoekmachine van Google en de tijdlijn van Facebook groeien grillig verder en laten zich niet makkelijk beheersen. De digitale cultuur is een dagelijkse wandeling door verschillende tijdlijnen, door de nieuwsbubbel en een moment van afleiding. De onlinewereld is de plek geworden waar we even kunnen dwalen en verdwalen, waar we ver weg turen en de tijd vergeten.

Natuur en cultuur hebben een symbiotische relatie, maar er heerst ook een spanning tussen beiden. Dat wat groeit en bloeit, tegenover wat door de mens is gemaakt. In dit Antroprocene tijdperk kijken we opnieuw naar onze relatie met de natuur, want de mens wil alles regelen, bepalen en controleren. Maar is de natuur maakbaar? En wat kan de mens niet naar zijn hand zetten?

Kunstvereniging Diepenheim
Kunstvereniging Diepenheim beheert een levendige collectie aan landschapskunstwerken. In het kunsteducatief project network to nature bij Kunstvereniging Diepenheim gaan kunstenaars, wetenschappers en jongeren op zoek naar het netwerk van de natuur in de winter-, seringen en vlindertuin van kunstenaar herman de vries. Hij ziet de natuur als kunst. herman de vries nodigt je uit om de natuur met zintuigen waar te nemen, ‘kijk je ogen uit’ en ‘volg je neus’.

 

Heeft u interesse in het project? Zou u graag een bijdrage willen leveren aan het blog of met een groep jongeren willen deelnemen aan het project? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen via educatie@kunstvereniging.nl.