Kunnen planten ook beperkingen hebben?

Kunnen planten ook beperkingen hebben?
Kunnen planten ook een afwijking hebben?
Hoe lokken planten dieren?
Hoe kunnen planten een andere kleur bladeren krijgen?
Kunnen planten emotie tonen?

Een kleine greep uit de onderzoeksvragen die zijn bedacht tijdens de workshop ‘network to nature’ op dinsdag 24 april 2018 door leerlingen VWO/GYM klas 2 Wetenschapsoriëntatie van scholengemeenschap de Waerdenborch uit Goor. De workshop is gegeven door kunstenaar-onderzoeker en muzikant Alexandra Duvekot en het educatieteam van Kunstvereniging Diepenheim. Alexandra Duvekot doet onderzoek de geluiden van planten, zij heeft de jongeren over haar zoektocht en bevindingen over dit spannende onderwerp vertelt. Planten hebben slimme systemen in zich, waardoor ze kunnen onder andere reageren op water, warmte, zwaartekracht, insecten en op elkaar.
Na de introductie in de wereld van de planten hebben de leerlingen zelf onderzoek gedaan communicatie van planten in de seringen-, vlinder- en wintertuin van herman de vries. Het onderzoek naar de planten is vervolgens vertaald naar onze eigen bron van communicatie: social media. De planten uit het onderzoek kregen een eigen Tinder profiel, Instagram account of What’s app groep. Bekijk het gehele onderzoek en het beeldende werk van de jongeren op de blog van network to nature of neem een kijkje op de Instagram @networktonature.

Dit groepje heeft onderzoek gedaan naar de kleuren van planten naar aanleiding van de vraag: Hoe kunnen planten een andere kleur bladeren krijgen? Dit hebben ze vergeleken met kleur in social media, een wereld waarin filters en bewerkingen belangrijk zijn. De foto’s van de planten hebben zij bewerkt en samengebracht met typische foto’s van social media in een collage.