Kunnen planten verliefd worden?

Kunnen planten zieke planten helpen?
Hoe kun je zien of een plant ziek is?
Kunnen planten verliefd worden?
Toont een plant emoties?
Kan een plant ruzie hebben?

Een kleine greep uit de onderzoeksvragen die zijn bedacht tijdens de workshop ‘network to nature’ op dinsdag 24 april 2018 door leerlingen VWO/GYM klas 2 Wetenschapsoriëntatie van scholengemeenschap de Waerdenborch uit Goor. De workshop is gegeven door kunstenaar-onderzoeker en muzikant Alexandra Duvekot en het educatieteam van Kunstvereniging Diepenheim. Alexandra Duvekot doet onderzoek de geluiden van planten, zij heeft de jongeren over haar zoektocht en bevindingen over dit spannende onderwerp vertelt. Planten hebben slimme systemen in zich, waardoor ze kunnen onder andere reageren op water, warmte, zwaartekracht, insecten en op elkaar.
Na de introductie in de wereld van de planten hebben de leerlingen zelf onderzoek gedaan communicatie van planten in de seringen-, vlinder- en wintertuin van herman de vries. Het onderzoek naar de planten is vervolgens vertaald naar onze eigen bron van communicatie: social media. De planten uit het onderzoek kregen een eigen Tinder profiel, Instagram account of What’s app groep. Bekijk het gehele onderzoek en het beeldende werk van de jongeren op de blog van network to nature of neem een kijkje op de Instagram @networktonature.

Dit groepje bedacht de vraag: ‘Kunnen planten verliefd worden?’ Ze hebben onderzoek gedaan naar hoe je zou kunnen zien dat een plant verliefd is. Groeien de planten naar elkaar toe? En is de geur van planten een versiertruc? Wat zegt de geur over de plant? De vragen zijn vertaald naar een beeldend werk waarin vier verschillende planten uit de tuin van herman de vries een Tinder account hebben gekregen.

Tinderprofiel voor G.J. Baardse seringenplant

Tinderprofiel voor Dartmoor de vlinderstruik
Tinderprofiel voor Florentine Stepman, seringenplant