Kunnen planten elkaar ook niet leuk vinden?

Waarom staan planten naast elkaar?
Wat zijn de eigenschappen van de planten die andere planten kunnen gebruiken?
Hoe wisselen planten voedingstoffen en water met elkaar uit?
Kunnen planten elkaar ook niet leuk vinden en in de weg zitten?
Welke eigenschappen zijn meestal aantrekkelijk (of juist niet) voor dieren?

Een kleine greep uit de onderzoeksvragen die zijn bedacht tijdens de workshop ‘network to nature’ op dinsdag 24 april 2018 door leerlingen VWO/GYM klas 2 Wetenschapsoriëntatie van scholengemeenschap de Waerdenborch uit Goor. De workshop is gegeven door kunstenaar-onderzoeker en muzikant Alexandra Duvekot en het educatieteam van Kunstvereniging Diepenheim. Alexandra Duvekot doet onderzoek de geluiden van planten, zij heeft de jongeren over haar zoektocht en bevindingen over dit spannende onderwerp vertelt. Planten hebben slimme systemen in zich, waardoor ze kunnen onder andere reageren op water, warmte, zwaartekracht, insecten en op elkaar.
Na de introductie in de wereld van de planten hebben de leerlingen zelf onderzoek gedaan communicatie van planten in de seringen-, vlinder- en wintertuin van herman de vries. Het onderzoek naar de planten is vervolgens vertaald naar onze eigen bron van communicatie: social media.

Dit groepje bedacht onder andere de vraag: ‘Welke eigenschappen zijn meestal aantrekkelijk (of juist niet) voor dieren?’. Zij besloten dit verder te onderzoeken en te gebruiken als inspiratie voor hun beeldend werk. De vragen zijn vertaald in een onderzoek naar insectenhotels, om de vlinderstruiken nog aantrekkelijker te maken voor kleine beestjes. De jongeren maakten ook een Instagram account @Dieren in de natuur, waarop ze hun onderzoek willen delen met anderen.

Schets voor insectenhotel
Onderzoek in beeld