Is de hartslag van bomen meetbaar?

Is de hartslag van bomen meetbaar?
Hoe slaapt een boom?
Wat is het dagritme van een boom?
Reageren bomen op muziek?
Hoe kunnen bomen aanvoelen wanneer het dag en nacht is?

Is de hartslag van bomen meetbaar? Kunnen planten verliefd worden? Hoe communiceren planten met elkaar? Een kleine greep uit de onderzoeksvragen die zijn bedacht tijdens de workshop ‘network to nature’ op dinsdag 24 april 2018 door leerlingen VWO/GYM klas 2 Wetenschapsoriëntatie van scholengemeenschap de Waerdenborch uit Goor. De workshop is gegeven door kunstenaar-onderzoeker en muzikant Alexandra Duvekot en het educatieteam van Kunstvereniging Diepenheim. Alexandra Duvekot doet onderzoek de geluiden van planten, zij heeft de jongeren over haar zoektocht en bevindingen over dit spannende onderwerp vertelt. Planten hebben slimme systemen in zich, waardoor ze kunnen onder andere reageren op water, warmte, zwaartekracht, insecten en op elkaar.
Na de introductie in de wereld van de planten hebben de leerlingen zelf onderzoek gedaan communicatie van planten in de seringen-, vlinder- en wintertuin van herman de vries. Het onderzoek naar de planten is vervolgens vertaald naar onze eigen bron van communicatie: social media. De planten uit het onderzoek kregen een eigen Tinder profiel, Instagram account of What’s app groep. Bekijk het gehele onderzoek en het beeldende werk van de jongeren op de blog van network to nature of neem een kijkje op de Instagram @networktonature.

Dit groepje heeft gekozen verschillende vragen rondom de boom te onderzoeken. Deze boom staat aan de rand van de herman de vries tuin. De vragen zijn uitgemond in een Instagram account voor Wilgje de Boom @wilgjedeboom. Bij elke onderzoeksvraag hebben leerlingen een beeld gemaakt van Wilgje de Boom, die aan de rand van de seringen, vlinder en wintertuin van herman de vries staat.

Is de hartslag van een boom meetbaar?
Reageren bomen op muziek?
Hoe kunnen bomen aanvoelen wanneer het dag of nacht is?
Kan een boom geluidstrillingen opvangen?
Hebben verschillende kleuren invloed op een boom?
Hoe slaapt een boom?