Hoe communiceren planten met elkaar?

Vinden planten iets mooi of niet mooi?
Hoe communiceren planten met elkaar?
Wanneer weet een plant wanneer hij moet gaan bloeien?

Een kleine greep uit de onderzoeksvragen die zijn bedacht tijdens de workshop ‘network to nature’ op dinsdag 24 april 2018 door leerlingen VWO/GYM klas 2 Wetenschapsoriëntatie van scholengemeenschap de Waerdenborch uit Goor. De workshop is gegeven door kunstenaar-onderzoeker en muzikant Alexandra Duvekot en het educatieteam van Kunstvereniging Diepenheim. Alexandra Duvekot doet onderzoek de geluiden van planten, zij heeft de jongeren over haar zoektocht en bevindingen over dit spannende onderwerp vertelt. Planten hebben slimme systemen in zich, waardoor ze kunnen onder andere reageren op water, warmte, zwaartekracht, insecten en op elkaar.
Na de introductie in de wereld van de planten hebben de leerlingen zelf onderzoek gedaan communicatie van planten in de seringen-, vlinder- en wintertuin van herman de vries. Het onderzoek naar de planten is vervolgens vertaald naar onze eigen bron van communicatie: social media.

Dit groepje formuleerde onder andere de vraag: ‘Hoe communiceren planten met elkaar?’. Deze vragen hebben zijn vertaald naar een beeldend werk waarin vijf planten met elkaar praten in een What’s app groep. Ze waarschuwen elkaar voor loslopende honden en houden elkaar op de hoogte van het weer.